divendres, 9 de novembre de 2012

Dilip Chitre: novetat editorial

Dilip Chitre
Vint esmorzars cap a la mort
Traducció de Gemma Gorga
Cafè Central / Eumo Editorial
80 pàgines
17 euros






EL PRIMER ESMORZAR: OBJECTES
 
Aquest matí és insípid, incolor, inodor:
m’assec a la taula gran.
El cambrer em mira.
En la blancor mortal del plat
reposen dos ous ferrats.
Dos recipients amb la sal i el pebre.
Un bol amb mantega, un bol amb confitura.
Dues taronges. Una pila de torrades.
Agafo un ganivet i una forquilla
i veig fragments de la meva cara emmirallats en l’acer lluent.
Hi ha talls de cansalada per acompanyar els ous.
Percebo la irrevocabilitat de tot.
El món sencer és fred i instantani al matí.
Una mena de gelor amara el ritual silenciós de l’esmorzar.
Em serviran en silenci.
El millor servei és el servei silenciós.
Durant massa temps m’han obsedit les paraules.
Ara cal que mengi en silenci.
Que no anomeni els colors, les aromes i els sabors.
Que no li doni voltes al pessigolleig fugaç de les sensacions.
Que sigui estricte, que sigui gasiu,
que no vagi més enllà de menjar el que he demanat i m’han servit.
Un esmorzar, llavors, és com el propi funeral
encaminant-se cap a un dia vigorós.
L’alienació comença amb l’esmorzar.
El cambrer em mira en silenci com si jo fos Déu.
I jo sóc el senyor del meu esmorzar i dels meus assumptes. 
Aquest matí és insípid, incolor, inodor.
M’assec tot sol a la taula gran.